تغذیه و سلامتی اهمیت جدی برای انسان دارد. با تغذیه بد بیماریهای بسیاری از جمله بیماریهای قلبی، دیابتها، سنگهای صفراوی و مشکلات افزایش وزن انسان را مبتلا میسازد. برای پی بردن به اهمیت گوشت در تغذیه و سلامتی انسان ابتدا اطلاعاتی در زمینه پروتئین ارائه میشود.
پروتئینها ترکیبات مهم عضله ها، اعضاء و غدد بدن هستند. آنها ترکیبات پیچیده ای هستند که اساس ساختمانی آنها اسیدهای آمینه میباشد. رژیم بدنی انسان از 32 اسید آمینه به وجود آمده است که تنها 13 اسید آمینه را خود میتواند بسازد و نیاز است که 9 اسید آمینه باقیمانده توسط مواد خوراکی به بدن انسان برسد.
اهمیت پروتئین ها در رژیم غذائی انسان به این دلیل است که سلولهای بدن از این ترکیبات تشکیل یافته اند. پروتئینها تنها جنبه کمی نداشته، بلکه کیفیت آنها نیز حائز اهمیت میباشد، زیرا روزانه میبایست مقدارمعینی از اسیدهای آمینه مختلف وارد بدن گردند.
پروتئین حیوانی به لحاظ دارا بودن نام اسیدهای آمینه مورد نیاز بدن انسان به همان نسبتی که ضروری است، نسبت به پروتئینهای گیاهی از ارزش بالاتری برخوردار است. متأسفانه رژیمهای غذائی رایج که بهترین منبع پروتئین هستند همراه با چربی زیاد میباشند که استفاده از آنها باعث بیماریهای قلبی و بالا رفتن سطح کلسترول بدن میشود.
میزان پروتئین ضروری روزانه بدن، تقریباً 1 گرم برای هر کیلوگرم وزن بدن برای افراد بالغ و بیش از 3 گرم برای هر کیلوگرم در سنین رشد است.
اخیراً سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (FAO) حداقل میزان لازم پروتئین را بسته به مناطق گرم، معتدله و سرد در جهان به ترتیب 4/0 و 6/0 و 1 گرم برای هر کیلوگرم وزن بدن اعلام نموده است.
گوشت شترمرغ به عنوان یک منبع پروتئین حیوانی در رژیم غذائی انسان دارای چربی کم، پروتئین مناسب، کلسترول پائین، آهن زیاد میباشد. همانگونه که در جدول شماره 1 مشاهده میشود میزان پروتئین، چربی، کربوهیدرات، پتاسیم، کلسیم، آهن، به ترتیب 2/21، 4/1، کمتر از 1، 320، 14، 1 /2 گرم به ازاء هر 100 گرم گوشت و میزان منیزیم و فسفر به ترتیب 25 و 160 میلیگرم در هر 100 گرم گوشت شترمرغ است.
اگر مقدار چربی و کلسترول را در جدول شماره 2 مشاهده کنیم متوجه خواهیم شد که گوشت شترمرغ بدون تردید گوشت برتر است و ارزش سلامتی برای قلب و سیستم گردش خون را دارد.
.......
ترکیب شیمیائی گوشت شترمرغ | ||
گوشت پخته شده |
گوشت خام |
ترکیب شیمیائی در هر 100 گرم |
2 |
4/1 |
چربی |
7/0 |
5/0 |
اسید چرب اشباع شده |
9/0 |
7/0 |
اسید چرب اشباع شده یک ظرفیتی |
4/0 |
2/0 |
اسید چرب اشباع شده چند ظرفیتی |
6/25 |
2/21 |
پروتئین |
6/70 |
4/75 |
رطوبت |
3/1 |
1/1 |
خاکستر |
1> |
1> |
کربو هیدرات |
330 |
320 |
پتاسیم |
16 |
14 |
کلسیم |
4/2 |
1/2 |
آهن |
122 |
97 |
کالری |
512 |
401 |
انرژی (کیلو ژول) |
30 |
25 |
منیزیم |
160 |
160 |
فسفر |
یک آزمایش 28 روزه با 28 نفر در دانشگاه تگزاس طراحی شد. برای زنها از رژیم غذائی با 1500 کالری و برای مردها با 2000 کالری توسط متخصصین تغذیه استفاده شد و تست خون نیز توسط پزشک متخصص انجام شد. در این آزمایش از گوشت قرمز برتر (شترمرغ) در وعده های غذائی استفاده شد. در پایان آزمایش مشاهده شد که زنها به طور میانگین 6/11 پوند و مردها به طور میانگین 14/16 پوند وزن کم کردند و سطح کلسترول نیز به پائین تر از مقدار آن قبل از شروع آزمایش بود.
با توجه به ارزش غذائی بالای گوشت شترمرغ، این گوشت برای ورزشکاران و به طور کلی برای تمام کسانی که مجبور به انجام فعالیتهای بسیار طولانی هستند، و نیز برای افراد در دوره نقاهت توصیه میشود.
در بسیاری کشورهای اروپائی، جراحان قلب برای بیمارانشان قبل و بعد از جراحی یا به عنوان پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی توصیه میکنند